Fiuman Plus – Božo Vrećo: Moja glazba je mistična i spiritualna, olakša bol i ulije nadu u život

Osebujni Božo Vrećo održat će 07. kolovoza koncert na Trsatskom kaštelu u sklopu Ljeta na Gradini gdje će mu se na pozornici pridružiti renomirani glazbenici – Miro Navračić, Marko Louis i Hrvoje Rupčić. Ovaj svestrani glazbenik ponajprije je veliki zaljubljenik u umjetnost, točnije u sevdah i to onaj u svom iskonskom obliku, zbog čega se i u svom glazbenom opusu vraća prapočecima sevdaha. Za sebe kaže kako ga karakterizira dualnost; Božo je i muškarac i žena, sklad modernog i tradicionalnog, a samim time i sinonim za potpunu slobodu. On je interpretator, pjevač, ali i autor sevdalinki, zbog čega u svaki dio izvedbe nastoji utkati sebe i publici priuštiti istinski emotivni doživljaj.

Svojom autentičnom pojavom, upečatljivim scenskim nastupom te anđeoskim glasom posjetiteljima Trsatske gradine prenijet će emociju ljubavi kroz inspirativni sevdah zbog čega posjetitelje na Trsatskom kaštelu očekuje magična noć opjevana jezikom emocija. Božo Vrećo je osoba koja uistinu živi sevdah – stvara ga, interpretira, ali i proživljava u svojim izvedbama. No, ono što je najvažnije – uspijeva to prenijeti i na publiku pa se često spominje kako je njegov koncert na rubu meditativnog iskustva.

Lokacije za svoje nastupe birate pomno i promišljeno, u intervjuima tvrdite kako vam je izuzetno važno u kakvom prostoru nastupate… Što u tom kontekstu Vama znači nastup na srednjovjekovnoj Trsatskoj gradini?

“S obzirom na to da sam ja magistar arheologije o vašoj prekrasnoj Trsatskoj Gradini znam skoro pa sve – i o Trsatici, Tersatu i Tarsi, predantičkom naselju Liburni i tome da su meni posebno dragi Japodi živjeli upravo tu u mlađem željeznom dobu i imali su tetovaže na tijelu skoro pa identične ovim mojim, uvijek se historijski vezujem za prostor u kome nastupam i grad u koji dolazim će tako biti i ovaj put. Sigurno je da će mi u mnogome biti inspiracija pjevati baš tu za moju novu pjesmu i novu knjigu.”

Kažete da u Vama leži i žena i muškarac te da upravo u tome vidite slobodu izražavanja. Kada na površinu dolazi žena, a kada muškarac? Je li to spontani proces ili postoje određene situacije, određene skladbe koje su više namijenjene pjevanju iz ženske ili muške perspektive?

“Prirodan je to i nesputan, nekontroliran proces, te energije se kao takve smjenjuju i nadopunjuju, ja ih ne obuzdavam niti kontroliram, one su tu da posve slobodne iskažu i iznjedre sva moja osjećanja, htijenja, ljubavi i emocije. Takva je i moja glazba – opjevana i u muškom i u ženskom rodu, dualna kakva sevdalinka zapravo i jeste od iskona – i mistična i spiritualna toliko da vam olakša bol i izmami suze te ulije nadu u vaš život.”

Nedavno ste objavili novu skladbu „Jelenče” kojom ste najavili i novi studijski album. Po čemu će se skladbe s albuma „Melek” razlikovati od prijašnjih?

“Najprije to je 18. kompozicija za koje potpisujem glazbu i tekstove, posve je kantautorski album i kao takav kapitalan, sveobuhvatan i žanrovski i interpretacijski, s jako puno instrumenata, važnih suradnji od kojih su tu Miroslav Tadić, Vasil Hadžimanov, Mario Batković i Eslam el Sha’ ary, Stefan Milenković, Marko Louis i mnogi drugi. On je nastao prošle godine kao svojevrstan dnevnik duše i mojih osjećanja, nastavak na album Pandora koji je izašao prošle godine u Briselu, moj peti studijski album Melek izlazi za Croatia Records i jako sam sretan i ponosan zbog toga. Spotovi za nove pjesme s albuma izlazit će svakih 15 dana jer želim puno toga ekranizirati i vizualno približiti mojoj publici. Melek album nastavlja turneju u septembru u Skandinaviji i u oktobru Amerika i Kanada, jako se radujem svim koncertima jer živim za to, sve drugo je podređeno mojoj glazbi.”

Često Vam se pripisuju raznovrsni epiteti, ne postoji mnogo glazbenika koji su na toliko mnogo načina okarakterizirani i opisivani – od ekscentričnosti, senzacije, nazivaju vas princem sevdaha, čovjekom anđeoskog glasa… No, kako biste Vi okarakterizirali sebe i svoju glazbu?

“Samo kao biće ljubavi i potpune slobode koje glasom i svojom umjetnošću zapravo pomaže drugima da prihvate sebe, ostvare svoje ciljeve, budu jači i više vole. Moj glas je dar od Boga i kao takav, ima svoj zadatak. Ja ga uspješno izvršavam i tako će i biti, svaki moj koncert je poseban i utječe upravo tako na druge, to je moja misija i cijeli život je posvećen samo tome.”

S Vama će na Trsatskoj gradini nastupati i nekoliko renomiranih glazbenika – Miro Navračić, Marko Louis i Hrvoje Rupčić. Koliko dugo surađujete s njima i što posjetitelji mogu očekivati na koncertu koji ćete zajedno održati početkom kolovoza?

“Surađujemo već dvije godine i jako se lijepo slažemo, repertoarski će to biti sinergija mojih albuma i starijih i najnovijeg, sevdah u starom i novom ruhu, bit će to čarolija u kojoj ćemo publika i ja biti jedno bez ikakve sumnje”, rekao je Vrećo za Fiuman.hr.

(Fiuman.hr. / 19.07.2018)

Podijeli:
All rights reserved@BožoVrećo KontaktPrivatnost podataka Contact Data privacy KontaktDatenschutzerklärung