Glas Istre: ANĐEO SEVDAHA BOŽO VREĆO ZAVEO PULSKU PUBLIKU: Božanstveno nadnaravno putovanje u neki čarobni svijet

Postoje trenuci koji su neponovljivi. Takav je bio i koncert Bože Vreće jednog od najzanimljivijih interpretatora sevdaha novog doba na pulskom Kaštelu koji je publiku svojim dvosatnim koncertom odveo u nadnaravno putovanje u neki čarobni svijet. Bila je to čista alkemija njegovog božanstvenog lirskog tenora koji je svojim neobičnim glasom i isto takvom neobičnom pojavom dotaknuo publiku u dušu. Jer, rijetko koji izvođač uspije zatvorenu i sramežljivu pulsku publiku otvoriti i dignuti na noge. Božo je to uspio. I ne samo dignuti na noge, već i dirnuti u dušu, rasplesati i rasplakati.

Plesao poput vile

U crnoj dugoj haljini dubokog izreza s YSL štiklama od 14 centimetara na pozornici je plesao poput vile, s lakoćom u širokoj haljini kao da je bos prenosio je na publiku nevjerojatnu energiju, tugu, bol, ljubav. Upravo je ta iskrenost, to gotovo bezuvjetno davanje u ime umjetnosti i ljubavi dovela publiku u neko katarzično stanje. Bilo je to kao oslobađanje od okova, prepuštanje čitavoj umjetnosti jer Božo, štogod zlonamjernici mislili, pravi je umjetnik. On je diva. Božo je i muškarac i žena, sklad modernog i tradicionalnog, a samim time i sinonim za potpunu slobodu. On je interpretator, pjevač, ali i autor sevdalinki, zbog čega u svaki dio izvedbe nastoji utkati sebe i publici priuštiti istinski emotivni doživljaj.

Za razliku od prošlogodišnjeg koncerta na kojem je repertoar većinom bio baziran na sevdahu, preksinoć je koncert bio prvenstveno sazdan od Božinih autorskih pjesma s njegovih albuma. I tu je Božo pokazao sebe kao slojevitog izvođača koji osim glasu pridaje veliku pažnju odabiru glazbenika. Aktaš Erdogan na gitari, Kadir Dogan na bubnjevima i Demir na trubi podarili su krasnu glazbenu pratnju i oplemenili njegov glazbeni spektar, primaknuli jazzu, bluesu – pravi world music, neki novi sevdah. Publika je pjevala s njim svaki stih “Dragog” posvećenoj bivšoj ljubavi nakon koje poručuje “Čini mi se da je na ovom svijetu bitno voljeti”. “Selim”, “Krila”, “Crne oči”, “Lejlija” “Pustinja”, “Meni si bila vrijedna”, “Pasana”, “Sanjao sam”, “Tko ti noćas miluje kosu”, “Krila” odvode publiku u neko nadrealno, oniričko stanje poput šaptača dušama. Iz njega u jednoj pjesmi progovara muško, u drugoj žensko. Možda je u tome i čar njegove izvedbe i muška i ženska duša stapaju se u senzualni emotivni amalgam koji ruši granice između tradicionalnog i modernog. On je prisutan cijelim bićem. Komunicira s publikom, koketira s bendom šalje ljubav, u jednom trenutku sugestivne izvedbe pojačava jak vjetar koji donosi taj dašak mistike koje se isprepliću s njegovim tetovažama po cijelom tijelu, koje su omotana metrima prekrasne tkanine. “Ovo je jedna od najljepših noći, evo i ovaj vjetar je znak da me bog voli, komentira i uz velike osmijeh poručuje “U znak velike ljubavi uvijek ču vam se vratiti”. Odlazi s pozornice i vraća se opet. Publika ga zove. I opet se vraća. Veliko finale s “Pandorom”. Gotovo puni Kaštel je na nogama. Nije otvorena Pandorina kutija, već put ljubavi. Nakon koncerta, publici nije dovoljno, zaveo ih je, kao i publika njega.

Facebook status

Uz zvukove još jedne dive u podlozi, Josipe Lisac više od sat i po vremena fotografira se, razgovara s obožavateljima. Večer za pamćenje uz anđela sevdaha. O tome je jučer napisao u svom Facebook statusu, koji prenosimo u originalu: “Pula moja divna Hvala Hvala HVALAAA!!! Koncert je bio čaroban, nadnaravski i toliko poseban, bukvalno ste od prve pjesme bili na nogama i takva katarza, ovacije i ljubav se pamte zauvijek. Toliko smo uživali, obasuli ste me vašim darovima i zagrljajima, toplim riječima i prisnošću, preigrali smo cijeli koncert, malo se i zaplakali al ta i tolika radost, ona me tako inspirisala i zato ću uvijek rado doći, moja publika u Puli raste a sinoć vas je bilo odasvud pa se zahvaljujem i putnicima koji su maksuz zbog koncerta dolazili i iz Slovenije i okolnih gradova. Zahvalio bih se sjajnoj @incognito_agency i mom Mariju, koji su uradili odlično promociju i organizaciju i sve je proteklo kako treba, sjajni tonci i divni ljudi, mojim dečkima Aktašu, Kadiru i Demiru na bravuroznom muziciranju sinoć, ta naša ljubav i sinergija omadjijala je sve i baš ispunila srca. Zato PULA dubok naklon i do narednog puta, ostajte mi baš takvi kakvi jeste mili moji, jer takvi ste najljepši!”, napisao je. Hvala Božo!

(Glas Istre / 29.06.2019)

Podijeli:
All rights reserved@BožoVrećo KontaktPrivatnost podataka Contact Data privacy KontaktDatenschutzerklärung