Večernji list: Simfonija ambasadora sevdaha koja hrani dušu

Katarza. To je ono što donosi anđeo, odnosno „Melek“, novi album Bože Vreće. I baš kad Vrećina publika pomisli da ne može bolje i ljepše, da je njegova glazba uistinu najhranjivija pomada za dušu, pojavi se 18 novih pjesama od kojih svaka za sebe pripovjeda posebnu priču. Objedinjene „Melekom“ gotovo da se mogu konceptualno preslušati. Album nije ništa drugo doli simfonija naintimnijih osjećana pretočenih u umjetnost kakvu samo Božo Vrećo umije stvoriti.
Počevši od semantike, već sam naziv albuma implicira blagost, ljubav i dobrotu. Međutim, do toga slušatelj može doći tek nako što iskusi bol i razočarenje, koji se nimalo implicitno provlače kroz svih 70 minuta, čini se nezemaljske glazbe. Kao i u dosadašnjem stvaralaštvu, i na ovom albumu dominira a cappella, uz tek suptilnu instrumentalnu pratnju vrhunskih glazbenika poput Vasila Hadžimanova („Ko li noćas miluje ti kosu“), Miroslava Tadića („Volio me kao oči“), Vaska Atanasovskog („Dragi“) i drugih. Tu je, dakako, i Marko Louis, s kojim je Vrećo već neko vrijeme u itekako uspješnoj simbiozi. Osim što vokalno gostuje u „Sanjao sam“, Louisov prepoznatljiv trag osjeti se i u pjesmama „Jelenče“, „Esma“, te „Meni si bila vrijedna“.
Poseban moment albuma svakako su prijelazi među pjesmama, poput onoga između „Polje makova“ (feat. Luboyna) i „Marija“ (feat. Ingmar Piano Duo). Baš kada slušatelja ponese rasplesani ritam kroz polje makova, dolazi do kopernikanskoga obrata u kojem kroz svaki takt, čini se, i kamenu moguće osjetiti patnju Vrećine Marije. Kao jedan od najvećih i najprepoznatljivijih ambasadora sevdaha. Vrećo je još jednom pokazao da i teške stvari poput „Meleka“ mogu donijeti ljepotu i mir.
Samo se treba odvažiti na njih.

(Večernji list – Jelena Ružić / 23.07.18)

Podijeli:
All rights reserved@BožoVrećo KontaktPrivatnost podataka Contact Data privacy KontaktDatenschutzerklärung