WDR.de: GOST RADIO FORUMA: Božo Vrećo

POSLUŠAJ SNIMAK

 

Božo Vrećo jedan je od najboljih interpretatora sevdaha u novije doba, a prije svog večerašnjeg koncerta u Düsseldorfu, bio je gost današnjeg izdanja emisije Radio Forum.

Rasprodan Sava centar u Beogradu, rasprodan Lisinski u Zagrebu – to su dobri pokazatelji da, kako sam kaže, „region diše“ njegovu glazbu i njegove emocije. Interpretator i autor sevdalinki, umjetnik i pisac – sve je to Božo Vrećo. Sada već dobro poznat po svom pomalo eteričnom glasu i veoma emotivnim izvedbama svojih pjesama. Osim specifičnim glasom, vrlo brzo je skrenuo pažnju na sebe i svojom različitošću.

New York Times ovog je lirskog tenora opisao kao “čovjeka anđeoskog glasa koji dotiče srca i miluje duše”, dok sam Božo tvrdi da je sve to prvenstveno dar od Boga. Zato nikada nije pohađao satove pjevanja, niti pohodio glazbene škole.

On sam naglašava kako je “dualnost sevdaha duboko utkana u njega samog”, te odatle dolazi i meditativna vrsta pjevanja. Sloboda je jedna od tema koje se, kaže, provlače kroz njegov cjelokupni rad.

“Slobodu sam uspio najprije pronaći, prihvatiti je i onako hrabro iskoračiti naprijed, bez obzira šta da se desi. Kod mene ne postoji strah, ni od čega. Ja naprosto znam svoj put”, kaže u razgovoru za Radio Forum Božo Vrećo. U vezi vizualnog dijela svojih nastupa ima kratko tumačenje: “Onaj ko sija, može i vreću nositi na sebi, on će i dalje sijati”.

(WDR.de 19.03.2018)

Podijeli:
All rights reserved@BožoVrećo KontaktPrivatnost podataka Contact Data privacy KontaktDatenschutzerklärung